تفاوت یو پی اس ترانس بیس و ترانس لس چیست؟

kalaups
15 می, 2023
بدون دیدگاه
3 دقیقه زمان مطالعه
تفاوت یو پی اس ترانس بیس و ترانس لس

یو پی اس ترانسبیس (Transformer based UPS)

یو پی اس های مبتنی بر ترانسفورماتور (ترانسبیس) که از 10 کیلو ولت آمپر به بالا در دسترس هستند قابلیت های لازم برای یک محیط صنعتی یا تاسیساتی که به ایزولاسیون گالوانیکی نیاز دارند را تامین می کنند. این اصلی ترین وجه تمایز یک یو پی اس ترانسبیس با یو پی اس ترانسلس است.

ترانسفورماتور قطعه ای است که از سیم‌پیچ‌های اطراف یک هسته با لایه‌های ورقه‌ای فلزی تشکیل شده است و  می‌تواند برای تغییر سطح ولتاژ و یا ایجاد عایق گالوانیکی استفاده شود.

بلوک دیاگرام یو پی اس ترانس بیس

مزایای یو پی اس ترانسبیس

1 – جداسازی گالوانیکی خروجی یو پی اس از بارهای متصل به آن که موجب می شود انرژی الکتریکی به جای اتصالات الکتریکی از طریق میدان مغناطیسی جریان یابد. این فرآیند انتقال برق بین دو مداری که نباید به هم متصل شوند را امکان پذیر می سازد و در عمل مدارات داخل یو پی اس را نسبت به بارهای مصرف کننده ایزوله می کند.

در یک یو پی اس ترانسبیس ترانسفورماتور ایزوله جریان AC را به تجهیزات متصل منتقل می کند در حالی که آنها را از اینورتر یو پی اس جدا می کند. این عمل باعث می شود که مدارات داخلی یو پی اس در برابر شوک الکتریکی ناشی از جریانهای ضربه ای و هجومی که توسط بارهای موتوری، صنعتی و القایی و هر نوع باری که نوسانات جریان شدید لحظه ای ایجاد می کند، محافظت شوند.

به طور کلی می توان گفت این خاصیت یو پی اس های ترانسبیس برای محیط‌های صنعتی و کارگاهی، کاربرد های پزشکی و درمانی، حمل و نقل و… که نیاز به جداسازی گالوانیکی بارها از سیستم یو پی اس را دارند، مناسب است.

2 – وجود ترانس بدلیل خاصیت جذب بالایی که دارد ضربه های جریانی شدید بارها را جذب نموده و مانع از افت لحظه ای ولتاژ خروجی یو پی اس و یا ایجاد نوسان درآن می گردد.

3 – یو پی اس ترانسلس دارای مقدار کمی ولتاژ DC در خروجی خود می باشد که در یو پی اس ترانسبیس بدلیل وجود ترانس این ولتاژ از بین می رود. اگرچه این مقدار ولتاژ DC در عملکرد بیشتر تجهیزات خللی ایجاد نمی کند مگر اینکه استفاده از یو پی اس ترانسبیس توسط تولید کننده آن تجهیز پیشنهاد شده باشد.

4 – فرآیند سوئیچینگ در مدار اینورتر موجب تولید نویزهای فرکانس بالا در خروجی یو پی اس می شود که در یو پی اس های ترانسلس وجود ترانس می تواند این نویز را حذف نماید.

5 – محافظت از یو پی اس در برابر جریان برگشتی از سمت بار

یو پی اس ترانسلس (Transformer less UPS)

یو پی اس ترانسلس با استفاده از قطعه ای الکترونیکی به نام IGBT به جای یک ترانسفورماتور بزرگ، سنگین، پر سر و صدا و گران قیمت برای کنترل ولتاژاستفاده می کند.

این نوع یو پی اس دارای راندمان بالا تا 96 درصد است . با این حال، IGBT ها در برابر جریان های ضربه ای مقاومت کمتری دارند، بنابراین برای کاربردهایی  مانند دیتاسنترها و سایر مصارف مشابه مناسب تر هستند. همچنین این نوع یو پی اس انتخاب اصلی برای کاربردهای غیر صنعتی است چرا که بالاترین راندمان را ارائه می دهد.

بلوک دیاگرام یو پی اس ترانس لس

مزایای یو پی اس ترانسلس

1 – اولین مزیت این نوع یو پی اس حجم و وزن کمتر است که در نتیجه حذف ترانسفورماتور بزرگ و حجیم بدست آمده است. این مزیت کمک می کند تا فضای کمتری برای نگهداری یو پی اس لازم باشد و جابجایی و سرویس آن هم راحت تر باشد.

2 – ترانسورماتورها عامل تولید گرما و نویز صوتی می باشند که در این نوع یو پی اس با حذف ترانسفورماتور این موارد از بین می روند و به طبع آن هزینه های نگهداری نیز کاهش می یابد چرا که هزینه کمتری برای پایین نگه داشتن دمای محیط و حذف نویز صوتی می پردازیم.

3 – با حذف ترانسفورماتور قیمت دستگاه بطور قابل توجهی کاهش می یابد.

4 – با حذف ترانسورماتور راندمان دستگاه یو پی اس افزایش می یابد.

نتیجه گیری

هر دو طراحی یو پی اس مبتنی بر ترانسفورماتور و بدون ترانسفورماتور عملکردهای اساسی یک دستگاه یو پی اس را را ارائه می دهند و ویژگی های اصلی یک یو پی اس را در خود دارند.

اما واضح است که یو پی اس های بدون ترانسفورماتور این روزها عمومیت بیشتری دارند. یو پی اس های بدون ترانسفورماتور با تمامی الزامات طراحی برای یک منبع تغذیه امروزی مطابقت دارند اما برای کاربردهای صنعتی، یو پی اس های مرکزی در بیمارستان ها، کارخانه ها و کارگاهها، صنایع حمل و نقل و سایر موارد مشابه که طیف گسترده ای از انواع بارهای مصرفی ممکن است به یو پی اس متصل شوند یو پی اس های ترانسبیس کاربرد بیشتری خواهند داشت.